Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

JAK TO VŠECHNO ZAČALO…

Rok 2005

Vzpomíná předsedkyně spolku Jitka Bausteinová:

„Ač tou dobou již tzv. žena na vozíku, nebyla jsem ani v této nové životní situaci typ sedící nečinně v koutě. S velkým pochopením mého manžela pro moje aktivity jsem začala s podobně “neposedně sedícími“ lidmi v domě komunikovat a promýšlet, co by se dalo ve volném čase pro lidi se stejným osudem dělat. Ještě jako soukromá osoba jsem na podzim r. 2004 oslovila spolubydlící s dotazem, zda by uvítali bezkontaktní otevírání dveří u dvou hlavních vchodů. Odezva oslovených byla pozitivní, odbor správy majetku MHMP tehdy zareagoval promptně, takže už v březnu 2005 jsem psala na zmíněný odbor děkovný dopis za realizaci.

No a…

… za bouřky a lijáku jsme se v počtu třinácti odvážlivců sešli 6. června 2005 v propůjčené místnosti kunratické Základní umělecké školy s jediným cílem, totiž poradit se, jakou formu uskupení zvolit, abychom napříště mohli vůči veřejnosti, úřadům a institucím vystupovat s jakýmsi puncem oficiality. Po diskuzi jsem byla pověřena navštívit předsedkyni Svazu TP v ČR a poradit se s ní, jak založit místní organizaci. S tímto úkolem pro mne jsme se vrátili deštěm promočení do našeho Domu zvláštního určení. V němž, jak také na schůzce zaznělo, nebylo pro dospělé osoby se zdravotním hendikepem místo k setkávání. Dali jsme si slib, že pro naši budoucí organizaci budeme o část nebytových prostor usilovat.

13 zakládajících členů, kteří se tenkrát v ZUŠ sešli:  dr. Beránek, p. Divišová, p. Fišarová, p. Grusser, p. ing. Honová, p. Kut, p. Kuthejlová, Mgr. Lanc, p. ing. Mrkvicová, p. Novotný, p. Sudová, p. Vydrová a já.

22. srpna 2005 jsme se s kolegyní Monikou Mrkvicovou vydaly na Český statistický úřad, zde byla naše organizace zaregistrována a dostala své IČ.

Archiv mi připomíná, že na chodbě u terasy sekce A našeho domu proběhla 28. srpna 2005 Zakládající členská schůze a – cituji - „na základě rozhodnutí přítomných v ZUŠ Praha 4 – Kunratice dne 6. června 2005 byla registrací na ČSÚ 22.08.2005 a centrálním Svazem TP v ČR přiděleným Registračním listem založena Místní organizace FLORA Svazu TP v ČR, o. s. se samostatnou právní subjektivitou.

Vznik organizace vyplynul z  potřeby mnohých dospělých hendikepovaných obyvatel DZU Hornomlýnská řešit koncepčně a oficiálně problémy, které jim život s postižením každodenně přináší. Chceme pokračovat v činnosti, kterou jsme na dobrovolné bázi zahájili již v roce 2004 a cítíme nutnost dát jí punc oficiality. Svoji nehonorovanou práci budeme i nadále zaměřovat na praktické stránky života v bezbariérovém domě, ale i nadčasově zpřístupňovat všem našim členům aktuální informace z oblasti sociálně právní legislativy (Zákon o sociálních službách, deregulace nájemného atd.) a společensko-kulturní. Nejsme organizací standardního typu, vymezujeme se pouze v hranicích našeho bezbariérového domu a leitmotivem činnosti je informační servis, zavedení profesionální Asistenční služby a činnost klubová.

Jsme organizační jednotkou STP v ČR, o. s. a řídíme se jeho stanovami.

Na zakládající členské schůzi byl navržen a schválen výbor organizace:

Jitka Bausteinová Novotná – předsedkyně

Monika Mrkvicová – místopředsedkyně

Jana Divišová – hospodářka

Petra Kašová – členka

Kateřina Koudová – člen

Tomáš Lanc – člen

Jan Novotný – člen

Výbor byl pověřen zahájením práce na získání důstojných prostor pro činnost organizace, na založení účtu u České spořitelny, a.s. a na dalších úkolech…“ –  konec citace.

Protože získání vhodné prostory pro naši 40-člennou organizaci se ukázalo být během na dlouhou trať, pokračovali jsme v činnosti debatami na chodbách domu, a když bylo třeba, tak se pracovní schůzky zástupkyň výboru uskutečňovaly v bytech nebo  kuriózně třeba i v blízké pizzerii. Mimochodem právě v ní, jak mi dále archiv napovídá, jsem se už 16. září 2005 spolu s kolegyní Mrkvicovou setkala i s tehdejší paní starostkou Kabelovou a jejím zástupcem panem Chalupou.

Díky této schůzce máme na sídlišti periodicky přistavovaný velkoobjemový kontejner, iniciovali jsme jednání o přístupovém chodníku do lesa, na polikliniku, posléze i do obchodního centra ( realizace této části chodníku se zadařila po deseti letech)  a taktéž na této schůzce jsme požádali o pomoc v naší snaze propojit autobusy MHD naše sídliště s centrem Kunratic, které v tu dobu neexistovalo.

22. září 2005 – svolávám schůzi se zájemci o Asistenční službu, na ní jsou otevřeny dveře o. s. PROSAZ a s předsedkyní paní Peškovou domlouváme zkušební provoz jejich asistentů. 11. listopadu 2005 je zkušební provoz AS spuštěn.

 

Rok 2006 - znamená rozjezd služby kadeřnické a pedikérské, obě fungují dosud. Od tohoto roku všem našim členům pověřený kolega z výboru píše přání k  jmeninám a díky našemu úsilí je sídliště Flora propojeno s centrem Kunratic autobusy H1 a začíná jezdit linka 114, nyní 203.

V tomto roce odchází i první z našich petic, měla název „Jakým způsobem legislativa ošetřila deregulace nájemného v Domech zvláštního určení?“ a zamířila do Senátu ČR.

Byl zahájen cyklus desítek odborných i naučných přednášek, ta první měla téma „Zákon o sociálních službách“ a ujal se jí pan JUDr. Hutař.

Na jaře 2006 jsme v naší nouzové prostoře bývalé sušárny po domluvě se členy volebního komise poprvé umožnili našim hendikepovaným členům i ostatním nájemníkům domu uskutečnit volební akt. Účast byla mimořádně úspěšná, takže tato možnost trvá dosud.

V létě 2006 – jsem z pověření výboru a na žádost některých členů poprvé zorganizovala ozdravný pobyt v chorvatské Makarské. Prokazatelný zdravotní přínos unikátního složení vod Jadranu na pohybový aparát a dekubity způsobil nadšení. Pobyt v nadstandardně bezbariérovém letovisku včetně hydrolifu do moře pro klienty na vozících se zalíbil, takže do roku 2018 náš spolek tyto pobyty realizoval každoročně. Podaří-li se vyřešit akutní problém s dopravou, pro setrvalý zájem ze strany lidí na vozících bychom tyto pobyty rádi organizovali i nadále.

Takový byl tedy rozjezd aktivit naší organizace. První roky jsme se scházeli na chodbách domu, posléze se nám podařilo získat prostor sušárny a nakonec kancelář s reprezentativní klubovnou, kde působíme dosud.

Každé pondělí má jeden člen výboru služební den a to pro naše členy znamená např. možnost navštívit výpůjční knihovnu s cca 300 knihami rejstříkově uspořádanými podle žánrů – za nesmírného úsilí ji daly dohromady kolegyně Jana Divišová a dr. Hana Češková. Kromě toho si v tento den mohou přijet nahustit pneumatiky vozíku – máme k dispozici kompresor, mohou rovněž požádat o napsání, vytisknutí či ofocení textů na multifunkční tiskárně, případně si přijít pro informace z oblasti sociálně právní či společenské.

SOUČASNÉ PŘEDSEDNICTVO: p.  Jitka Bausteinová Novotná, předsedkyně

                                                            p.  Zdeněk Štálník, místopředseda

                                                            p.  Miroslav Adamec, hospodář

VÝBOR SPOLKU:    pp. Mgr. Tomáš Lanc, Jiří Drahokoupil, Pavel Kubát,

                                     Jana Divišová, ing. Danuše Honová, Kateřina Koudová                                                                      

REVIZNÍ KOMISE: p. Mgr. Michaela Skokanová

                                     p. Olga Drahokoupilová

                                     p. Petra Dvořáková

ČESTNÉ ČLENKY VÝBORU: p. dr. Hana Češková, p. Jarka Sudová

 

KDO TVOŘÍ ČLENSKOU ZÁKLADNU? Vesměs obyvatelé Domu zvl. určení Hornomlýnská 1255/6, Praha 4 – Kunratice.

 

VZPOMÍNÁME NA TY, KTEŘÍ JIŽ S NÁMI NEJSOU NEBO SE MUSELI ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ pro absenci noční asistenční služby PŘESTĚHOVAT:

p. dr. Beránek, p Vlasta Kut, p. Marie Kotterová, manželé Nepauerovi, p. Pitner, p. ing. Stáhlík, p. Jan Novotný, p. Ludmila Mrkvicová, p. Marie Nováková, ing. Jitka Kadlecová,  p. Jarka Sudová, p. dr. Hana Češková, manželé Slámovi.